Een veilige kerk
De Protestantse Kerk in Nederland wil een veilige kerk zijn; een plaats waar mensen in vrijheid en vertrouwen samenkomen om hun geloof gestalte te geven. Dat betekent een gemeenschap zonder (seksueel) grensoverschrijdend gedrag, intimidatie of dreiging. Het (blijven) werken aan een veilige gemeenschap of kerkplek is een gezamenlijke verantwoordelijkheid. Dat houdt in dat de leden elkaar met respect behandelen. Dat degenen die speciale taken en opdrachten (ambten) vervullen zich bewust zijn van hun positie en onderkennen dat machtsverschillen in de omgang met anderen een rol kunnen spelen. Dat geldt voor zowel professionals als vrijwilligers.
Ook in onze gemeente, de Protestantse Gemeente ‘De Voorhof’ te Renswoude, willen we werken aan een veilige kerk. Hiertoe zijn vanuit de landelijke kerk een aantal stappen geadviseerd zoals: aandacht voor de inzet van vrijwilligers, het aanstellen van een vertrouwenspersoon en de introductie van een VOG (verklaring omtrent gedrag). Een vertrouwenspersoon moet bekend zijn met de gemeente of kerkplek, zodat zij weet hoe het kerkelijk leven in elkaar steekt. Ze mag niet (meer) tot de kring van kerkenraad en/of taakdragers behoren, zodat ze vrij en onafhankelijk kan handelen. Dat komt haar betrouwbaarheid voor kerkleden die contact willen zoeken ten goede. Dienstdoende predikanten komen daarom niet in aanmerking voor deze functie. Een vertrouwenspersoon werkt in opdracht van maar niet namens de kerkenraad.
Voor de werkwijze van de vertrouwenspersoon zijn binnen de landelijke kerk regels en protocollen vastgelegd. https://protestantsekerk.nl/zoeken/?q=Protocol+SMPR
Als vertrouwenspersoon in onze gemeente is aangesteld Mw. Martine J. van Garderen Held; Zij is per E-mail te bereiken op : vangarderenmartine@gmail.com
Gemeenteleden kunnen bij de vertrouwenspersoon terecht met hun verhaal, vragen, vermoedens en meldingen. Afhankelijk van de situatie kan de vertrouwenspersoon verwijzen, en de melder bijstaan in gesprekken met anderen en bij aangiftes en klachtenprocedures. Zij doet niet aan waarheidsvinding en gaat niet zelf op onderzoek uit. De vertrouwenspersoon is geen therapeut, mediator, pastoraal medewerker of advocaat. Zij staat naast het gemeentelid dat zich bij haar meldt, heeft een luisterende taak en ondersteunt de betreffende persoon. De vertrouwenspersoon kan bij vermoedens van misbruik binnen de gemeente ook zelf proactief iemand benaderen. Het thema Veilige Kerk zal in de komende jaren regelmatig aan de orde komen via het Nieuws van de Kerk of op een gemeenteavond en is altijd te vinden op de website van onze kerk.
